niedziela, 25 maja 2014

Estragon


Estragon jest powszechnie znaną rośliną przyprawową. Szczególnie popularny jest on we Francji, Hiszpanii i w Niemczech. Francuzi nazywają estragon królem przypraw. Stosują go do przyprawiania sosów, warzyw, a także ryb i drobiu. Jest składnikiem słynnego francuskiego Sauce Béarnaise.

Estragon poprawia smak niesłonych potraw, z tego względu jest stosowany w diecie bezsolnej. Estragon jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie.

Estragon ma lekko gorzki smak, przypominający anyż lub koper włoski. Jest to bardzo popularny składnik wielu mieszanek ziołowych  (np. zioła prowansalskie). Estragonu używa się także do zaprawiania octów ziołowych i musztardy, do kiszenia ogórków i kapusty. Świeże ziele można dodawać do sałatek oraz zup. 

Estragon jest rośliną wieloletnią. Dobrze rośnie na słonecznych, południowych stanowiskach. Preferuje gleby przewiewne, piaszczysto-gliniaste, próchnicze i wilgotne o odczynie zasadowym.

Odkryłam właściwości tej rośliny niedawno, aczkolwiek już dzisiaj wiem, że zagości na stałe w mojej kuchni.
Polecam moją debiutancką potrawę czyli, Łososia w sosie maślanym z estragonem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz