Estragon jest powszechnie znaną
rośliną przyprawową. Szczególnie popularny jest on we Francji, Hiszpanii
i w Niemczech. Francuzi nazywają estragon królem przypraw. Stosują go
do przyprawiania sosów, warzyw, a także ryb i drobiu. Jest składnikiem słynnego
francuskiego Sauce Béarnaise.
Estragon poprawia smak niesłonych potraw, z tego względu jest stosowany w
diecie bezsolnej. Estragon jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt
i ułatwia trawienie.
Estragon ma lekko gorzki smak, przypominający anyż lub
koper włoski. Jest to bardzo popularny składnik wielu mieszanek ziołowych
(np. zioła prowansalskie). Estragonu używa się także do zaprawiania octów
ziołowych i musztardy, do kiszenia ogórków i kapusty. Świeże ziele można
dodawać do sałatek oraz zup.
Estragon jest rośliną wieloletnią. Dobrze
rośnie na słonecznych, południowych stanowiskach. Preferuje gleby przewiewne,
piaszczysto-gliniaste, próchnicze i wilgotne o odczynie zasadowym.
Odkryłam właściwości tej rośliny niedawno, aczkolwiek już
dzisiaj wiem, że zagości na stałe w mojej kuchni.
Polecam moją debiutancką potrawę czyli, Łososia w sosie maślanym z estragonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz