Potrzebujemy :
- dużo pomidorów podłużnych min. 1,5 kg
- ulubione zioła - ja dodałam bazylię i suszone oregano
- czosnek
- papryczka chili - jak ktos lubi ostre smaki
- olej słonecznikowy lub kazdy inny olej lub oliwa do zalewy
- słoik
- Pomidory kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok 50-70 stopni w zależności od jakośc piekarnika. Podczas pierszej partii pomidorów ustawiłam temperaturę na ok 100 stopni i pomidorki bardzo szybko sie spaliły, więc juz teraz nie eksperymentuję z temperaturą.
- Układamy pomidory na blaszcze wysmarowanej olejem lub wyłożonej folią lub papierem do pieczenia
- Suszymy pomidory przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Proces suszenia trwa dosyć długo. W moim przypadku ok 4 godzin, a potem zostawiałam na noc przy wyłączonym piekarniku i na drugi następny dzień
- Do wyprażonego słoika wrzucamy czosnek, bazylią, oregano i ew papryczkę chili i układamy wysuszone pomidorki( wcześniej delikatnie skropione octem winym)- nie za ciasno, ponieważ w zalewie troche powiększą swoją objętość.
- Zalewamy olejem lub oliwą
- Zakręcamy i pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz