wtorek, 18 marca 2014

UPRAWA ZIÓŁ W PIGUŁCE

Aby z powodzeniem uprawiać zioła w domu warto się trzymać kilku podstawowych zasad. Pisałam o nich w poprzednich postach, ale teraz  postanowiłam zestawić  w w pewnego rodzaju "pigułkę" uprawy ziół w warunkach domowych
  • POJEMNIK

Wybierając pojemnik do posadzenia ziół trzeba wziąć pod uwagę wielkość korzeni roślin. Płytkie misy nadają się do ziół o krótkich korzeniach (np. tymianek), inne (np.  melisa) potrzebują głębszych donic o średnicy co najmniej 20 cm.

  • PODŁOŻE I DRENAŻ

Najlepszym podłożem do ziół jest ziemia uniwersalna. Kupując ziemię należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ona nawozów, ponieważ zioła nie lubią chemicznych dodatków. W każdej donicy należy zrobić kilka otworów, które będą odprowadzały wodę. Na dno trzeba wsypać warstwę drenażową. Mogą to być różnego rodzaju kamyki, żwir, kawałki potłuczonej donicy ceramicznej..ja osobiście polecam keramzyt do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym, czy markecie budowlanym. 


  • PODLEWANIE

Zioła należy podlewać codziennie. Warto także zalać skorupki jaj wodą i i od czasu do czasu zapodać roślince zastrzyk wapnia.  Liście ziół warto codziennie spryskiwać. 

  • NAWOŻENIE

Ziół jednorocznych nie należy nawozić, natomiast zioła wieloletnie można nawozić specjalnie skomponowanym nawozem płynnym co półtora miesiąca, najlepiej latem. Warto pamiętać, że ogródka ziołowego nie należy nawozić nawozami mineralnymi, ponieważ zioła nie lubią chemicznych dodatków. Poza tym zioła „dokarmiane” nawozami mineralnymi nie będą nadawały się do spożycia. Do zasilania ogródka ziołowego najlepiej używać nawozów organicznych np.kompostu. 

  • NASIONA
Jeśli zdecydowaliśmy się na wysianie nasion nie można tego robić za wcześnie. Kiełkujące siewki potrzebują bardzo dużo światła i nie powinno się siać wcześniej niż w drugiej połowie marca. Wcześniejsze sianie może skutkować niepowodzeniem. Nasiona wysiewamy niezbyt gęsto, aby sie wzajemnie nie zakłócały.  
  • SADZONKI 

Zioła sprzedawane w marketach są bardzo nietrwałe. Najlepiej kupować gotowe sadzonki ziół w sklepach ogrodniczych. Warszawiakom gorąco polecam Halę Mirowską na której w sezonie można kupić od rolnika w dobrej cenie praktycznie wszystkie możliwe sadzonki ziół, warzyw i owoców. Kupując sadzonki warto zwrócić uwagę na to, czy na spodniej stronie liści nie ma plamek które mogą świadczyć o chorobie rośliny.  Sadzonki wysiewamy do gruntu w drugiej połowie maja, kiedy minie już groźba przygruntowych przymrozków


  • ZABIEGI PIELĘGNACYJNE
Aby zioła ładnie się zagęszczały i rozrastały, należy co jakiś czas uszczykiwać ich wierzchołki. Pobudzi to rośliny do wytwarzania nowych przyrostów i pędów. Poza tym młode listki są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.
  • ZBIÓR ZIÓŁ
. Wtedy są najbardziej aromatyczne i najbardziej wartościowe. Większość gatunków ziół (np. bazylia, oregano, melisa, szałwia) można zbierać na bieżąco, w miarę potrzeb. Ważne jednak aby zbierać je przed kwitnieniem, ponieważ w momencie kiedy pojawią się kwiaty, rośliny te stracą część swoich cennych właściwości..

  • PRZECHOWYWANIE ZIÓŁ
Zioła to rośliny nietrwałe. Aby dłużej cieszyć się ich aromatem, możemy je wysuszyć lub zamrozić. Zioła (np. oregano, bazylia, tymianek) suszy się w ciemnym i przewiewnym miejscu.  Można je także suszyć w otwartym piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 50 °C. Wysuszone zioła przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie zwietrzały. 
Zioła można też mrozić w plastikowych torebkach lub pojemnikach Do mrożenia nadają się przede wszystkim: koperek, pietruszka, szczypior. Miętę warto mrozić z w kostkach lodu- takie kostki sprawdzą się idealne jako dodatek do drinków na imprezie. 

Zioła są dość łatwe w uprawie. Przed posadzeniem warto zapoznać się z wymaganiami poszczególnych gatunków, by zapewnić im optymalne warunki do wzrostu i rozwoju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz