sobota, 22 czerwca 2013

Rukola

Rukola zwana inaczej rokietą siewną jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych. Oryginalnie pochodzi ciepłych regionów Europy, Afryki, jak i Azji. Jest rośliną jednorocznym o charakterystycznych poszarpanych liściach i o  ostrym smaku.
Rukola jest rośliną bogatą w cenne składniki odżywcze, zawiera w sobie spore ilości witaminy C, a także dobroczynne olejki eteryczne. W medycynie jest używana do produkcji syropów na kaszel.
Ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Jest składnikiem wielu sałatek i sosów, a także stanowi dodatek do pizzy czy kanapek. Swoim pikantnym smakiem ożywia smak mdłych potraw takich jak np. owoce morza czy sery. Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty i nasiona rukoli. 

Uprawa :
Rukola jest rośliną niezwykle łatwą w uprawie. Nasiona wysiewać możemy przez cały sezon od wiosny do jesieni. Wysiane nasiona kiełkują już po kilku dniach i bardzo szybko  osiągają pożadaną wysokość.
Najlepiej wysiać nasiona bezpośrednio do skrzynki balkonowej i w miare potrzeby przerzedzać sadzonki, aby zapewnić odpowiednią odległość. W moim przypadku jest to kilka centymetrów.

Oczywiście jak zwykle trzeba pamiętać o drenażu doniczki i o odpowiednim nawadnianiu rośliny.  W kolejnych postach zamieszczę moje ulubione przepisy z zastosowaniem rukoli.

moja rukola


pączki kwiatowe rukoli



1 komentarz: