niedziela, 23 czerwca 2013

Tymianek

W średniowieczu herbata z tymianku dodawała odwagi i odpędzała koszmary nocne, a zupa z piwa i tymianku była lekarstwem na nieśmiałość.  Dodatkowo na znak odwagi i męstwa damy wyszywały swoim ukochanym na ich tunikach gałązki tymianku.Tymianek jest roślina wieloletnią.
 Uprawa w doniczce :
  •  W pełnym słońcu
  •  Konieczny drenaż w doniczce
  •  Lubi ziemię żyzną, ciepłą  o duże zawartości wapnia
  •  Umiarkowane podlewanie – nie znosi nadmiaru wilgoci
  Zastosowanie:
  •  W kuchni:
    •   Składnik mieszanki ziół prowansalskich
    •   przyprawa do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków,
    •   świetnie się komponuje z potrawami   jaj – polecam o omletów i jajecznicy ! 
    •   do potraw z roślin strączkowych
    •   do przygotowywania marynat, sosów sałątkowych...etc
  •   W lecznictwie  
    • pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przywraca apetyt 
    • działa przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze. 
    •  Napar z tymianku działa wykrztuśnie
  Na moim balkonie uprawiam dwie odmiany tymianku:

  • Tymianek pospolity
  • Tymianek cytrynowy – pochodzi z skrzyżowania tymianku z macierzanką piaskową. Po potarciu listków rozsiewa lekko cytrynowy aromat.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz