W średniowieczu herbata z tymianku dodawała odwagi i
odpędzała koszmary nocne, a zupa z piwa i tymianku była lekarstwem na
nieśmiałość. Dodatkowo na znak odwagi i
męstwa damy wyszywały swoim ukochanym na ich tunikach gałązki tymianku.Tymianek jest roślina wieloletnią.
Uprawa w doniczce :
- W pełnym słońcu
- Konieczny drenaż w doniczce
- Lubi ziemię żyzną, ciepłą o duże zawartości wapnia
- Umiarkowane podlewanie – nie znosi nadmiaru wilgoci
- W kuchni:
- Składnik mieszanki ziół prowansalskich
- przyprawa do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków,
- świetnie się komponuje z potrawami z jaj – polecam o omletów i jajecznicy !
- do potraw z roślin strączkowych
- do przygotowywania marynat, sosów sałątkowych...etc
- W lecznictwie
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przywraca apetyt
- działa przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze.
- Napar z tymianku działa wykrztuśnie
- Tymianek pospolity
- Tymianek cytrynowy – pochodzi z skrzyżowania tymianku z macierzanką piaskową. Po potarciu listków rozsiewa lekko cytrynowy aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz